Na spotkania rodzinne piekę kurczaka. Proste dodatki sprawiają, że smakuje lepiej niż kaczka

Dodano:
Kurczak pieczony z pieczarkami i ziemniakami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Co smacznego przygotować na rodzinny obiad? Ja często piekę kurczaka w całości. Nie tylko apetycznie się prezentuje na stole, ale też smakuje jakoś inaczej i lepiej niż na przykład pieczone udka czy ćwiartki. Oto prosty przepis.

Rodzinny obiad to zawsze wyzwanie dla pani domu. Pierwszym dylematem jest, co przygotować dla gości, a drugim, jak wyrobić się w czasie. Ja mam na to idealne rozwiązanie. Na takie okazje piekę zwykle kurczaka w całości. Wiem, że może nie jest to zbyt wykwintne mięso, ale upieczony w całości kurczak smakuje o niebo lepiej od pieczonych udek czy ćwiartek. A nie ma co ukrywać – jest dość tani i prosty do zrobienia. Ten obiad robi się w zasadzie sam.

Czym przyprawić kurczaka przed pieczeniem?

Kurczaka do pieczenia można przyprawić na kilka sposobów. Jak dla mnie jednak takim żelaznym zestawem przypraw jest sól, pieprz, papryka i czosnek. Czasem też jednak kuszę się na doprawienie mięsa sokiem z cytryny, ziołami i oliwą z oliwek. Jeśli chodzi o zioła, dobrze będą tu pasować tymianek, rozmaryn czy mieszanka ziół prowansalskich. Zawsze warto też dodać czosnek, który doskonale podkreśla smak tego delikatnego mięsa.

Jak upiec kurczaka z ziemniakami i pieczarkami?

Gdy piekę kurczaka w całości, do brytfanny dorzucam też ziemniaki i pieczarki. Dzięki temu po kilkudziesięciu minutach pieczenia wyjmuję z piekarnika pełne danie obiadowe. Jeśli chodzi o pieczarki, przed dodaniem do mięsa podsmażam je na maśle. Dzięki temu są smaczniejsze i mniej wysychają w czasie pieczenia.

Przepis: Kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami

Kurczak pieczony w całości z ziemniakami i pieczarkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cały kurczak ok. 1,3 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżki oleju
  • 6 ziemniaków
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie kurczakaKurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj go solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszaj ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, ziołami i 2 łyżkami oleju. Mieszanką posmaruj kurczaka, odstaw go na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie dodatkówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w cząstki, wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Pieczarki oczyść, podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem, chwilę podsmaż.
  3. Pieczenie kurczaka z dodatkamiNa dnie brytfanny umieść ziemniaki i pieczarki. Ułóż na nich kurczaka, przykryj folią aluminiową. Całość piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie usuń folię i piecz mięso i dodatki jeszcze ok. 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.

Co jeszcze warto dodać do pieczonego kurczaka?

Do brytfanny, w której będzie pieczony kurczak warto włożyć nie tylko ziemniaki i pieczarki, ale też różne warzywa. Dzięki temu danie będzie pełniejsze, zdrowsze i zyska jeszcze bardziej apetyczny wygląd. Dobrze tu sprawdzi się marchewka, cukinia, papryka czy por.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...